10 SOS tips för matsmältning

God matsmältning ger ett viktigt bidrag till välbefinnandet. Oavsett uppblåsthet, förstoppning eller diarré: Matsmältningsbesvär är obehagliga och kan ibland orsaka allvarligt obehag.

Tillfälliga störningar i matsmältningen är vanligtvis ofarliga - orsaker kan vara om fel näring eller brist på rörelse. Vi har sammanställt 10 tips för dig som kan hjälpa dig att hantera matsmältningsbesvär.

1. morot soppa mot diarré bakterier

Den så kallade morotsoppa efter Moro var en gång ett bevisat hemmedel för diarré hos spädbarn och barn. Effektiviteten har nu till och med bevisats genom studier: När man lagar morötterna bestäms vissa ämnen som förhindrar att bakterierna sätts fast i tarmväggen. Så elimineras bakterierna snabbare.

Förberedelsen är enkel: koka 500 gram skalade morötter i en liter vatten i en timme, sedan puré, fyll i en liter med kokt vatten och tillsätt tre gram koktsalt.

2. Vid diarré sätta på växtbaserade läkemedel

Vid diarré bör inga läkemedel användas som regel - antibiotika är endast sällan och endast efter det att läkarkontrollen är nödvändig. Även om aktiva ingredienser, såsom loperamid, hämmar tarmförflyttningen och därigenom minskar trängseln mot pall, sänks bakterierna däremot. Användningen av loperamid är därför endast i exceptionella fall - till exempel, före en lång flygning - rekommenderas.

Det finns dock många växtbaserade kosttillskott med följande ingredienser som kan användas för diarré:

  • blåbär
  • björnbär
  • Tormentillwurzelstock
  • Uzarawurzel
  • vallmo

3. Lösning från kryddskåpet för flatulens

När det rinner i tarmarna, finns det några hemmetoder som kan hjälpa - särskilt anis och karväten anses vara uppblåstande. Men även fänkål, kamille och pepparmynta bör vara effektiva i en uppblåst mage. Förutom te finns det olika preparat med pepparmynta och karveolja för oral användning.

4. Aktiva ingredienser mot för mycket luft i tarmarna

Vid allvarlig flatulens, känsla av fullhet eller uppkastning kan läkemedel med de aktiva ingredienserna Simeticon eller Dimeticon användas för kortvarig lindring av symtomen.

De har en skumdämpande effekt och kan därmed minska ackumuleringen av luft i matsmältningssystemet. Liksom alla läkemedel ska de dock inte användas permanent utan medicinskt samråd.

5. Rörelse får tarmen att gå

Detsamma gäller för tarmarna på hela kroppen: sitta länge gör dig trög. Rörelsen kan å andra sidan främja matsmältningen. En snabb promenad efter middagen kan inte bara undvika en låg dagstid, men aktiverar också matsmältningen.

6. Kaffe mot känslan av fullhet

Kaffe stimulerar också tarmaktivitet och kan hjälpa till med förstoppning. Koffein stimulerar också produktionen av magsyra och verkar sålunda mot känslan av fullhet. Detta gäller även i viss utsträckning för alkohol - det har också en avkopplande effekt på magen i magen.

Emellertid är denna effekt endast uppenbar i mycket små mängder - hög procent hämmar digestionen emellertid. Efter en rik måltid ska du dricka en espresso snarare än en matsmältningssknapp. Om du har känslig mage eller lider av halsbränna borde du helt och hållet undvika kaffe och alkohol.

7. Fiber främjar matsmältningen

För att hjälpa matsmältningssystemet på hopp, bör du se till att du äter tillräckligt med fibrer: Fiber ingår i till exempel friska frukter och grönsaker, fullkorn och baljväxter.

Dessutom kan svullnadsmedel som psyllium, vetekli och linfrö stimulera tarmaktiviteten - de kan till exempel omröras i spannmål eller yoghurt. Det är viktigt att du dricker minst 1, 5 liter per dag, så att fibern i tarmen kan svälla.

8. Herbal hjälp med förstoppning

Också mot förstoppning finns det några aktiva ingredienser från örtmedicin: Till exempel kan sennablad, ricinolja eller buktornbark stimulera digestionen. Det finns olika former av preparat som te, juice eller kapslar i apoteket eller i läkemedelsbutiker. Dessutom är surkåljuice känd för sin matsmältnings effekt.

9. Laxativ som en kortsiktig lösning

Om naturliga åtgärder inte har någon effekt kan mediciner tillfälligt lindra förstoppning. I det här fallet bör du hellre använda så kallade osmotiskt effektiva laxermedel som laktulosa eller makrogol.

De anses vara bättre tolererade än de så kallade stimulanta laxermedel med aktiva beståndsdelar, såsom bisacodyl eller natriumpikosulfat, vilket kan leda till svåra vätske- och kaliumförluster. I allmänhet bör laxermedel endast användas under en kort tid, eftersom de kan orsaka förstoppning även när de används under långa perioder.

10. Snabb hjälp med irritabelt tarmsyndrom

I magkramper - som i samband med irritabelt tarmsyndrom - kan medicinen med den aktiva substansen butyl skopolamin lindra smärtan. På apoteket finns olika preparat med antikonvulsiva läkemedel tillgängliga över disken. För svår spasmodisk buksmärta kan du också tillfälligt ta smärtstillande medel med metamizolen med aktiv substans.

Ett annat alternativ för behandling av irritabelt tarmsyndrom är läkemedlet Iberogast®: Det innehåller en kombination av flera växtbaserade ingredienser och kan vara effektiv i olika matsmältningsbesvär.

Matsmältningsproblem som en varningssignal

I grund och botten kan matsmältningsbesvär också vara en indikation på en allvarlig sjukdom eller infektion. Om symtomen kvarstår i mer än två veckor, bör du söka hjälp av en läkare. Blod i avföringen, plötslig kraftig kräkningar, allvarlig diarré och allvarlig buksmärta är varningsskyltar att du ska se en läkare så snart som möjligt.

Dela med vänner

Lämna din kommentar