15 vanliga orsaker till dåsighet

En känsla av att vara insvept i bomull - man uppfattar miljön i begränsad utsträckning, reagerar långsammare och känns "som om man sover i sömn". Dåsighet är ett tillstånd som vanligtvis uppfattas som obehagligt, för vilket det kan finnas många olika orsaker. Vi förklarar vad som kan vara bakom yrsel och vad du kan göra åt det.

Vad är yrsel?

Enligt medicinsk definition är sömnighet den enklaste formen av kvantitativ medvetenhet. Detta innebär att medvetenhet (vaksamhet) minskas med tydligt medvetande.

Ökningarna i sömnighet är somnolens (sömnighet), sopor (en djup sömnliknande stat) och koma. Avgränsning av kvantitativa störningar av medvetandet är en medvetslösning som kan manifestera sig, exempelvis genom förvirring eller orienteringsstörningar.

Dåsighet och samtidiga symtom

I dåsighet försämras tänkande och handlande, uppfattningen försenas och informationen behandlas på ett begränsat sätt. Ofta uppstår koncentrationssvårigheter, uppmärksamhet och minnesförmåga kan minskas. Sällsynt är sömnighet åtföljd av yrsel, tryck i huvudet eller trötthet.

Vad orsakar yrsel?

Bak yrsel kan det finnas olika oskadliga orsaker, men även allvarliga sjukdomar kan uttrycka sig genom en känsla av sömnighet. Vi har sammanfattat för dig en översikt över möjliga orsaker till yrsel:

 1. Dehydrering: Dehydrering kan uppenbaras av sömnighet, vanligtvis i kombination med trötthet och huvudvärk. Se till att du alltid dricker tillräckligt med vatten. En bra riktlinje är ungefär två liter per dag.
 2. Lågt blodtryck eller långsam hjärtfrekvens: Yrsel kan vara en indikation på ett cirkulationsproblem, särskilt med yrsel.
 3. Brist på sömn: Inte tillräckligt med sömn kan orsaka trötthet och en känsla av sömnighet.
 4. Alkoholförbrukning: Både vid akut berusning och "baksmälla" på morgonen efter det kan orsaka yrsel i huvudet.
 5. Läkemedel som cannabis, ecstasy eller "knockout droppar" kan orsaka dåsighet.
 6. Infektioner: En infektion - som Epstein-Barr-viruset, Lyme-sjukdomen eller influensan kan leda till uttalad trötthet, trötthet och sömnighet. Dessa samtidiga symtom kan fortfarande kvarstå i flera veckor efter sjukdomen.
 7. Cervikal ryggradssyndrom: Yrsel och yrsel kan uppstå som en del av ett livmoderhalssyndrom, vilket kan orsakas av spänning eller tecken på slitage på cervikal ryggraden.
 8. Hypothyroidism: När sköldkörteln är underaktiv, sänks hela ämnesomsättningen - trötthet, brist på koncentration och sömnighet kan vara symtom.
 9. Blodsockeravspänning: Lågt blodsocker eller höga blodsockernivåer kan uppträda speciellt i diabetes mellitus - båda kan leda till dåsighet.
 10. Huvudskada (traumatisk hjärnskada): Efter att ha fallit, stöttar eller slår på huvudet kan du uppleva allvarlig sömnighet, såsom hjärnskakning eller hjärnblödning.
 11. Slag: I en akut hjärtsjukdom i hjärnan, såsom stroke, kommer det vanligtvis neurologiska symtom som förlamning, visuella och talproblem. I vissa fall är emellertid ospecifika symtom som sömnighet, huvudtryck och yrsel de enda tecknen.
 12. Meningit: Förutom yrsel, huvudvärk, feber och nackstivhet (nackstivhet) är typiska symtom på hjärnhinneinflammation.
 13. Hjärntumör: Hjärnmassor som tumör eller abscess kan öka hjärntrycket och därmed leda till medvetenhetstörningar. Men dessa är mycket sällsynta orsaker till dåsighet.
 14. Psykiska orsaker: Dåsighet kan uppstå i psykiska sjukdomar som depression, ångestsjukdomar eller gränsstörningar. Stress kan också vara en möjlig utlösare för en känsla av sömnighet.

15. Orsak: Yrsel på grund av medicinering

Många läkemedel kan göra dig yr som en bieffekt. Dessa inkluderar i synnerhet lugnande medel och sömnhjälpmedel, vilket kan leda till en "baksmälla" nästa morgon om de tas sent på kvällen. Dessutom kan följande droger orsaka sömnighet:

 • Antihistaminer som dimeten (Fenistil®), doxylamin (Hoggar® Night) eller dimenhydrinat (Vomex®) används mot allergier, sömnstörningar och illamående. De arbetar i centrala nervsystemet och kan få dig att känna dig trött och yr.
 • Antipsykotika har en effekt på psyken och används exempelvis i schizofreni. I synnerhet kan de så kallade lågdrivna antipsykotika som pipamperon leda till yrsel som en bieffekt.
 • Antihypertensiva medel som beta-blockerare och ACE-hämmare kan orsaka yrsel, särskilt i höga doser, genom att sänka blodtrycket.
 • Antidepressiva medel som amitryptilin fungerar inte bara mot depression men kan också användas för kronisk smärta. Trötthet och sömnighet är vanliga biverkningar.
 • Opiater som tramadol och morfin är kraftfulla smärtstillande medel som kan orsaka dåsighet.

Detta är bara ett urval av droggrupper där dåsighet är särskilt vanligt som en bieffekt. Dessutom finns det många andra läkemedel som kan orsaka dåsighet hos vissa människor.

Vad ska man göra mot yrsel?

Dåsighet är inte en sjukdom, men ett symptom vars orsak det är att ta reda på. Frågan "Hur behandlar du sömnighet?" Därför kan du inte svara på schablonbeloppet.

Ändå kan du försöka med några knep för att komma till botten av känslan av sömnighet:

 • Drick ett stort glas vatten för att motverka eventuell brist på vätskor.
 • Håll dina handleder under kallt vatten eller stänk kallt vatten på ansiktet för att stimulera cirkulationen.
 • Byte av duschar eller Kneippgjutningar kan också hjälpa till med cirkulationen.
 • En snabb promenad i frisk luft kan hjälpa till med sömnighet för att få ett tydligt huvud.
 • Ta en kort tupplur - men akta dig: om du sover mer än 30 minuter under dagen kan du känna dig yr efteråt.

Dazed: När till läkaren?

Om du lider av en ständig känsla av sömnighet och ingen av de ovannämnda självhjälpsåtgärderna förbättras, bör du rådfråga en läkare för att utesluta allvarliga förhållanden som orsak.

Du bör också söka läkarvård så snart som möjligt med följande varningsskyltar:

 • Illamående och kräkningar
 • hög feber
 • Halsstyvhet: Smärta i huvudböjning
 • plötslig eller mycket allvarlig huvudvärk
 • under dagen ökar sömnighet med svårighet att hålla sig vaken
 • Förlamning, domningar, syn eller talproblem
 • Essens förändras, iögonfallande beteende eller apati
 • kramper

Om du nyligen har tagit ett nytt läkemedel och den ständiga sömnigheten är relaterad till tiden, ska du informera din läkare. Under inga omständigheter bör du sälja drogen utan medicinsk rådgivning!

Dela med vänner

Lämna din kommentar