Alergia - noua boală răspândită

În Germania, aproximativ un sfert din populație suferă de o alergie - aproximativ jumătate din febra fânului. Alergiile au devenit o boală comună și din ce în ce mai des afectează adolescenții și copiii. Din ce în ce mai mulți oameni devin din ce în ce mai sensibili la substanțe mai inofensive, la lucruri obișnuite în viața de zi cu zi și în mediul înconjurător, cum ar fi polenul, praful de casă, rătăcirea animalelor, soarele, alimentele sau substanțele chimice. De ce este sistemul imunitar hipersensibil la anumite substanțe și ce poate face oricine să se protejeze?

Ce este o alergie?

Alergia este hipersensibilitatea (hipersensibilitatea) dobândită a corpului la substanțele din spațiul de locuit. Reacțiile alergice sunt, în principiu, răspunsuri imune normale, dar sunt greșite.

Sistemul imunitar nu mai poate face distincția între substanțele dăunătoare și cele inofensive și, de asemenea, produce prea mulți anticorpi, ceea ce duce la o reacție alergică excesivă. Sistemul de apărare dăunează propriului corp. Fiecare contact nou cu alergenul (substanța alergenică) readuce această reacție în mișcare.

Procesele de apărare

Pentru a trata intrușii nedoriți și potențial periculoși, cum ar fi virusurile sau bacteriile, organismul are strategii de apărare diferite. Una dintre ele este de a capta invadatorii (= antigeni) cu anticorpi și apoi să le faceți inofensive.

  • Anticorpii sunt organisme de proteine ​​din sânge, pe care corpul le măsoară exact la antigenul specific. Într-o reacție alergică, antigenul este numit și alergen. În cursul primului contact, anticorpii sunt produși pentru prima dată - altfel nu se întâmplă nimic. Atacatorii și apărătorii (sistemul imunitar) trebuie să se cunoască reciproc, ca să spunem așa.
  • La cel de-al doilea contact, cu toate acestea, un val violent de apărare în sus. Anticorpii nu circulă numai în sânge, ci migrează și în țesuturi. În sistemul limfatic, în mucoasa nazală și orală, în tractul respirator și în intestin, se întâlnesc un alt tip de celule de apărare, celulele mastocite. Acestea conțin numeroase granule, în care sunt stocate substanțe mesenger, cum ar fi histamina. Pe suprafața lor poartă locurile de legare pentru anticorpi (receptori). Până la 100 000 de anticorpi pot fi cazați pe o singură celulă mastoidă. Un anticorp arată ca un Ypsilon. Are un picior și două brațe. Piciorul se leagă de o celulă mastoidală, brațele prindeau intruși (= antigeni) și îi țineau strânși. Odată ce doi anticorpi capturează unul și același intrus, astfel încât acesta să se blocheze între cei doi anticorpi ca un pod, celulele mastoide eliberează substanțele mesager stocate în granule.
  • Acești mesageri sunt destul de agresivi. Dacă ajung din mastocitele în țesutul din jur, provoacă mici inflamații acolo. În plus, vasele de sânge se extind. În funcție de locul în care se desfășoară acest proces, se ajunge la o varietate de plângeri: mâncărime, strănut, nas înfundat, arsuri, ochi apoase, reacții cutanate etc.
Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul